Welk formaat en wat voor een materiaal?
Superleuk! Je wilt een of meer van je foto’s laten afdrukken!
Maar welk formaat?! En wat voor een soort afdruk?
Hieronder een lijstje wat je daar een stuk bij op weg kan helpen.
Natuurlijk denk ik ook graag met je mee. In de studio heb ik een aantal voorbeelden verschillende afdrukken hangen en natuurlijk demo’s om te kunnen kijken wat jij het mooiste vindt.
Heb je een ander idee dan wat er hier staat, laat het vooral weten. Alles op een rij hier zetten maakt het te onoverzichtelijk, dus niet alle mogelijkheden staan er op. Laat me weten wat jouw wensen zijn, dan laat ik je weten wat de mogelijkheden daarmee zijn en wat de kosten daarvan zullen worden.
Tips die je helpen bij de keuze:
- Bepaal de foto(‘s) die je wil ophangen.
- Bekijk waar je hem wil ophangen en
- Bepaal het juiste formaat voor die plek.
- Doe dat bij voorkeur door er iets op te hangen van het gewenste formaat.
- Hou rekening met de verhoudingen van de foto (vaak 2:3). Komt die verhouding niet goed uit, overleg dan met me. Soms kan ik een foto naar vierkant brengen (1:1) of heel andere verhoudingen. Bij studiofoto’s kan dat vaak (niet altijd) als er geen belangrijke beeldelementen worden doorsneden door de randen van de foto.
- Als je deze stappen hebt gedaan weet je welke foto je waar wilt en hoe groot die gaat worden…
- Materiaal bepalen. Alle foto’s die ik lever zijn chemische afdrukken op lichtgevoelig fotopapier TENZIJ je nadrukkelijk aangeeft dat anders te willen. Als je niet weet dat je het anders wilt, wil je het zeer waarschijnlijk ook niet. Dus maak je daar geen zorgen over… 😊
- Wil je ‘goedkoop’, dan ga je waarschijnlijk gewoon een afdruk bestellen die je zelf in een lijst stopt. Als die foto groter 30×45 wordt of groter moet je er rekening mee houden dat deze gaat bobbelen of plakken in de wissellijst. Dat kan voorkomen worden door de foto van een rug te voorzien. De foto wordt dan opgeplakt op de rug, meestal PVC (1mm) of aluminium (1mm) het effect is hetzelfde. Nadeel daarvan is dat de rug (en dus de foto) exact op maat moeten zijn van de wissellijst. Als de foto 1 mm te groot is past hij niet meer. Aluminium is niet bij te snijden, PVC wel, maar dat is risicovol. Dus weten wat we doen is dan belangrijk en het blijkt altijd bewerkelijker dan je hoopt.
- Alternatief, wel prijziger: Plak de foto op een aluminium rug. Monteer op de rug een zweefframe. We hebben dan geen last meer van standaardmaten van wissellijsten. Door middel van het zweefframe kan de foto direct aan de muur worden gehangen. Deze constructie kan wat de foto betreft tot heel grote formaten (zeg 2 meter). De wand moet bij bepaalde formaten wel sterk genoeg zijn (baksteen of beton). Gipsplaat muren zijn niet geschikt voor heel grote formaten. Dan gaan we andere oplossingen bedenken…
- Inmiddels ontstaat er een foto, opgeplakt op de alu rug die direct kan worden opgehangen. Voordeel: relatief ‘voordelig’, nadeel: de foto (het fotopapier) is aan de zichtzijde onbeschermd.
- Daarom wordt vaak een front aangebracht. Dit kan van acrylaat (perpex, en daarbij wordt de betere variant van perspex gebruikt), of de foto kan worden ingegoten in epoxy (een kunsthars).
- Het aanbrengen van de epoxy gebeurt in twee lagen en kan je hier zien in een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=pYYJuhOCK4s&list=PLgsWPTsrEuz3ZtmGrxPrAoMMddQyxooBl&index=2&t=2s
- Qua prijs lopen epoxy en acrylaat niet veel uiteen, hoewel bepaalde maten ineens sterk in prijs kunnen verschillen. Ze komen van twee totaal verschillende bedrijven en er zijn heel andere kosten gemoeid met het aanbrengen van het front.
- Veel mensen vinden de epoxy veel fijner om naar te kijken omdat de randen afgerond zijn waardoor de foto zachter over komt. Epoxy is in ieder geval veel exclusiever. Omdat het intensief handwerk is waarbij ook nog van alles mis kan gaan wordt het niet op heel grote schaal gemaakt. Mooi product, exclusief, en ongeveer even prijzig.
- Tot slot: Afdrukken zijn er in mat, glanzend en een intense metalic-achtige glans. Voor foto’s waar een front voor komt gebruiken we eigenlijk alleen glanzende afdrukken omdat het materiaal van het front de glans bepaalt. En dan geldt weer dat acrylaat er in glans en mat is, en epoxy uitsluitend in glans.
- De helderheid van plexiglas (acrylaat) en epoxy is gelijk.
Druk-en typefouten voorbehouden. Uitsluitend geoffreerde prijzen zijn bindend.
Het betreft hier altijd afdrukken op belicht fotopapier met een chemische ontwikkeling. Geen inkjetjetprints. De foto wordt verlijmd met de rug. Deze kan van PVC, aluminium of dibond zijn.